Νέα

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών. Μάθετε για εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Παρακολουθήστε σχετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

ΠΡΟΗΓΜΕΝH ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. 27-28/5/2021–Online Έκδοση

ΠΡΟΗΓΜΕΝH ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. 27-28/5/2021-Online

Η εκπαίδευση διοργανώνεται από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας stow 27-28 Μαΐου 2021.  Η εκπαίδευση έχει διεθνή προσανατολισμό, αναδεικνύει την εξειδίκευση του τμήματος στη διαμεσολάβηση και επικεντρώνεται στη σημασία της αυτοδιάθεσης των μερών στη διαμεσολάβηση, η οποία συχνά στην πράξη μπορεί να επισκιάζεται από στόχους όπως η επίτευξη ικανοποιητικής συμφωνίας ή η προστασία ενός αδύναμου μέρους ή η ικανοποίηση των ποσοστών επιτυχίας στο πλαίσιο ενός συστήματος διαχείρισης διαφορών.

Το ADR point παρέχει τεχνογνωσία για τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών

Το ADR point παρέχει τεχνογνωσία για τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας ΗΕΔ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υλοποιεί εδώ και μήνες ένα μεγάλο project με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών που έχει δημιουργηθεί με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 524/2013 για την εξωδικαστική και ηλεκτρονική επίλυση διαφορών μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών. 

Αλλαγή ποσού διατροφής και επικοινωνίας με ΥΑΣ και οικογενειακή διαμεσολάβηση του ADR point

Αλλαγή ποσού διατροφής και επικοινωνίας με ΥΑΣ και οικογενειακή διαμεσολάβηση του ADR point

Τα μέρη, πρώην σύζυγοι, είχαν διαφορές σε θέματα επικοινωνίας, επιμέλειας και διατροφής. Η σύζυγος άσκησε αγωγή κατά του συζύγου και τα μέρη συμφώνησαν από κοινού να διεξαχθεί η ΥΑΣ με διαμεσολαβητή του ADR point. Τα μέρη κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας αποφάσισαν και με την παρότρυνση των νομικών τους παραστατών να προχωρήσουν στην επίλυση των διαφορών τους με διαμεσολάβηση

Διαμεσολάβηση πριν τη δικαιοσύνη

Διαμεσολάβηση πριν τη δικαιοσύνη

Η πρόσφατη έρευνα που δείχνει χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης στην ελληνική δικαιοσύνη έρχεται να επιβεβαιώσει μια σχεδόν παγιωμένη τάση δυσπιστίας της κοινωνίας σε ένα βαθιά δημοκρατικό θεσμό. Είναι προφανώς ανησυχητικό ως εύρημα ακόμη και αν αποτελεί απλά γενική αίσθηση των πολιτών, πως λέξεις όπως παρεμβάσεις, μεροληψία, συμφέροντα, ανισότητα  συνδέονται στη συνείδηση πολλών πολιτών με την απονομή της δικαιοσύνης. Και είναι εξίσου αξιοσημείωτο πως την ίδια στιγμή η διαμεσολάβηση φαίνεται να συγκεντρώνει εντυπωσιακή αποδοχή από την ίδια κοινωνία που αυτονόητα αναζητεί μια εναλλακτική διαδικασία επίλυσης των διαφορών της.

Προς αναβολή και τμηματικά η έναρξη εφαρμογής του νόμου για τη 2η ευκαιρία

Προς αναβολή και τμηματικά η έναρξη εφαρμογής του νόμου για τη 2η ευκαιρία

Σε τμηματική εφαρμογή του νέου νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία (ν.4738/2020) προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς διαπιστώνεται καθυστέρηση στην έκδοση των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο ενώ θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να γίνει πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών. Η νέα ημερομηνία έναρξης φαίνεται να είναι η την 1η Απριλίου με το σκέλος του νόμου που  αναφέρεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αφορά σε ειδικές διαδικασίες, όπου τα χρέη θα ρυθμίζονται αυτόματα, βάσει αλγορίθμου.

Αγωγή διανομής λόγω οικογενειακής διαφοράς αδελφών βρίσκει λύση με διαμεσολάβηση του ADR point

Αγωγή διανομής λόγω οικογενειακής διαφοράς αδελφών βρίσκει λύση με διαμεσολάβηση του ADR point

Τα μέρη της διαφοράς συμφώνησαν από κοινού να χρησιμοποιήσουν τον φορέα ADR point για τη διεξαγωγή της Υποχρεωτικής Αρχικής Συνεδρίας (ΥΑΣ) μετά από αγωγή διανομής ενός ακινήτου που υπέβαλε ο ένας αδελφός. Η ΥΑΣ οδήγησε στη συνέχιση της διαμεσολάβησης στην οποία, μετά από οκτώ ώρες συζήτησης τα δύο μέρη συμφώνησαν στην επίλυση του αντικειμένου της αγωγής και επέκτειναν τη συμφωνία τους σε ανταλλαγή μεριδίων και σε άλλα κοινά περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ έκαναν και ένα βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεών τους

unnamed.jpg

Έρευνα του International Mediation Institute: Η Διαμεσολάβηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Ποιό είναι το μέλλον της διαμεσολάβησης κατά την διάρκεια της πανδημίας; Γίνετε και εσείς μέρος της παγκόσμιας αυτής έρευνας, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2020. 

MEDIATION-1-1000x700.jpg

Υπουργός Δικαιοσύνης: Εξωδικαστική επίλυση του 15% των νέων υποθέσεων που εισάγονται στην αρχική υποχρεωτική συνεδρία!

Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες εκ των οποίων και η διαμεσολάβηση του ν. 4640/2019.

website_image-copy-300x251.jpg

Γνωρίστε τον πρώτο διαδικτυακό διαγωνισμό διαμεσολάβησης!

Μπαίνοντας σε μία νέα εποχή, μία εποχή που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα διαδικτυακά εργαλεία για την ασφάλεια όλων μας, η International Academy of Dispute Resolution (INADR) προχωρά δυναμικά διοργανώνοντας τον πρώτο διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό διαμεσολάβησης.

rithmisi.jpg

Τρίμηνο πάγωμα δόσεων ρυθμίσεων νόμου Κατσέλη, Α' κατοικίας, Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Aναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση καταβολής δόσεων για ρυθμισμένες οι δανειακές υποχρεώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.

photo.PNG

Δείτε πως μπορεί μια σύγχρονη επιχείρηση να επιλύει διαφορές με καταναλωτές πελάτες της!

To ADR point έχει υποβάλλει επιτυχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις συγχρηματοδότησης  και διαχειρίζεται μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

kokkina.jpg

Διαμεσολάβηση πριν από τα Δικαστήρια για διαφορές άνω των 30.000 ευρώ

Aπό τις 15 Μαρτίου για όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι εμπλεκόμενοι να ακολουθούν αρχικά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προτού καταλήξουν, εφόσον χρειαστεί, στις δικαστικές αίθουσες.

1.jpg

Διαμεσολάβηση πριν από τα Δικαστήρια από τις 15 Μαρτίου – Για ποιες υποθέσεις θα ισχύει

Από τις 15 Μαρτίου για όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι εμπλεκόμενοι να ακολουθούν αρχικά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προτού καταλήξουν, εφόσον χρειαστεί, στις δικαστικές αίθουσες.

rawpixel-648562-unsplash.jpg

Η διαμεσολάβηση ως ρήτρα σε συμφωνίες

Εισάγεται στην Σιγκαπούρη, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου (Law Society), η διαμεσολάβηση ως ρήτρα σε συμφωνίες συναλλαγών για θέματα ιδιοκτησίας.

INVITATION.jpg

Πρόσκληση του ADR point σε networking event για επιχειρήσεις

Το ADR point διοργανώνει τον Φεβρουάριο 2020 δύο networking brunches στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADR4ALL – HORIZON2020.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και να δημιουργηθούν ευκαιρίες συνεργασίας.

gavel-agreement-750x536.jpg

«Πρεμιέρα» για τη Διαμεσολάβηση

Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει την υποχρεωτική προσφυγή στην εν λόγω διαδικασία για το σύνολο σχεδόν των αστικών και εμπορικών διαφορών, εκτιμάται ότι θα πάρουν μια «ανάσα» τα δικαστήρια.

vouli-2.jpg

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο της διαμεσολάβησης

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών παρέστη στην ακρόαση των φορέων στη συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση που διεξήχθη την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή των Ελλήνων.

vivlio.jpg

Προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών

Στα πλαίσια της εκδήλωσης της διαΝΕΟσις για την παρουσίαση της μελέτης-βιβλίου «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα» μίλησε μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

720_660495_54dad8e839-972a7d484886516e.jpg

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης (video)

Στα πλαίσια της συζήτησης της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στον θεσμό της διαμεσολάβησης ενόψει της υποχρεωτικότητάς του τον Νοέμβριο του 2019.

b20a601f4e5046358206f21481520d66_1.jpg

Λύσεις μέσα από τη διαμεσολάβηση

Στα πλαίσια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δικαιοσύνη αλλά και τις δυνατότητες ταχύτερης απονομής της στην χώρα.

S_2.png

Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης : "...θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά υποχρεωτική διαμεσολάβηση πριν φτάσουμε στο δικαστήριο…"

Σε συνέντευξη του στην Εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ενόψει της πλήρους εφαρμογής της, τον Νοέμβριο του 2019 . 

Mediation_1.png

ΝΑΙ της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης υπό την προϋπόθεση πως αυτή θα στηρίζεται στις αρχές που έθεσε η απόφαση 34/28.06.2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

To ADR point στο Δίκτυο Διαμεσολαβητών των Μεσογειακών Χωρών

To ADR point στο Δίκτυο Διαμεσολαβητών των Μεσογειακών Χωρών

Το ADR point συμμετείχε με ηλεκτρονική παρουσίαση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι της Ιταλίας και μετά από πρόσκληση του Προέδρου του δικτύου Διαμεσολαβητών των Χωρών της Μεσογείου (http://www.mediatorimediterranei.org/) στο συνέδριο με θέμα...

ADR point: μια ακόμη επιτυχημένη διαμεσολάβηση σε οικογενειακή διαφορά

ADR point: μια ακόμη επιτυχημένη διαμεσολάβηση σε οικογενειακή διαφορά

Μια ακόμη διαμεσολάβηση ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία στο Κέντρο Διαμεσολάβησης ADR point που αφορούσε αυτή τη φορά σε οικογενειακή διαφορά δύο πρώην συζύγων. Οι δικηγόροι των μερών Ευγνωσία Ραφτοπούλου & Έρση Φωτοπούλου ...

To ADR point συμμετέχει στο MONEY SHOW 2018

To ADR point συμμετέχει στο MONEY SHOW 2018

To ADR point συμμετέχει στις εκδηλώσεις του MONEY SHOW 2018 που θα διεξαχθούν στις 27, 28 και 29 Απριλίου στο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της παρουσίας του ADR point στο οικονομικό και επιχειρηματικό forum της πόλης είναι να ενημερώσει πολίτες και επιχειρήσεις για...

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΥΠΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού χρειάζεται ένα ΚΛΙΚ. Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ της όμως εξαρτάται από όσα χρειάζεται να γίνουν πριν και μετά απ'αυτό! Στο ADR point δημιουργήσαμε έναν ειδικό μηχανισμό υποδοχής για την προετοιμασία υπαγωγής της επιχείρησής σας στο νέο νόμο διαθέτοντας την τεχνογνωσία που απαιτείται για ...

Το ODReurope συμμετέχει στο παγκόσμιο συνέδριο ODR 2017 στο Παρίσι

Το ODReurope συμμετέχει στο παγκόσμιο συνέδριο ODR 2017 στο Παρίσι

To ODReurope συμμετέχει στo Συνέδριο Equal Access to Information & Justice  Online Dispute Resolution ODR-2017 το οποίο θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 12-13 Ιουνίου και διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης (IMI), το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογίας & Επίλυσης Διαφορών (ODR.info) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικής διαφοράς μέσω της Ευρωπαϊκής Πλταφόρμας ODR

Ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικής διαφοράς μέσω της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας ODR

Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα επίλυσης διαφορών επιλύει ήδη τις πρώτες της υποθέσεις στην Ελλάδα. Ο καταναλωτής που κάνει αγορές online μπορεί να υποβάλλει την καταγγελία του μέσω της πλατφόρμας προς οποιοδήποτε προμηθευτή έχει την έδρα του στην ευρωπαϊκή ένωση προσκαλώντας τον να επιλύσει εξωδικαστικά το πρόβλημα που προέκυψε μέσω της παρουσίας ενός...

Διαμεσολάβηση σε διαφορά μεταξύ εταίρων

Διαμεσολάβηση σε διαφορά μεταξύ εταίρων

Ολοκληρώθηκε από το  ADR point μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση διαμεσολάβησης στις διαφορές μεταξύ εταίρων πολύ γνωστής εταιρίας της Θεσσαλονίκης της οποίας οι δύο κύριοι εταίροι (μέτοχοι 50% και μέλη του ΔΣ) είχαν εμπλακεί σε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη με κατάθεση αγωγών, μηνύσεις, αλληλοκατηγορίες για κατάχρηση αλλά και εμπλοκή των εργαζομένων που...

Ο νέος νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Ο νέος νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος νόμος για τον Εξωδικαστικοό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών που απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών τους.

10 προτάσεις του ΣΕΔΙ για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών

10 προτάσεις του ΣΕΔΙ για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών παραβρέθηκε μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου στην ακρόαση φορέων στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας παρουσία του αρμόδιου υπουργού, των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, πολλών βουλευτών μελών της επιτροπής και...

Ηλεκτρονική επίλυση διαφορών: 24.000 ευρωπαίοι καταναλωτές και e shops έλυσαν τις διαφορές τους online

Ηλεκτρονική επίλυση διαφορών: 24.000 ευρωπαίοι καταναλωτές και e shops έλυσαν τις διαφορές τους online

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών. Περισσότεροι από 24.000 ευρωπαίοι καταναλωτές χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα την πλατφόρμα για να επιλύσουν τη διαφορά τους με ευρωπαίους προμηθευτές σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ελάχιστο κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Ο Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο υπογράφεται την προσεχή Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο νέος κώδικας ορίζει τις γενικές αρχές και τους ελάχιστους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

To ADR point στο Διεθνές Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης για την Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών

To ADR point στο Διεθνές Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης για την Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών

To ADR point εκπροσωπήθηκε στο πάνελ των ομιλητών στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο για την Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών που πραγματοποιήθηκε στις 24.2.2017 στην Κωνσταντινούπολη (ISTANBUL INTERNATIONAL ODR CONFERENCE 2017) στο συνεδριακό κέντρο Workington Levent. Εισηγητές του συνεδρίου ήταν ...

Το ADR point χορηγός της Oμάδας Διαμεσολάβησης του ΑΠΘ στο διαγωνισμό του ICC –Paris

Το ADR point χορηγός της Oμάδας Διαμεσολάβησης του ΑΠΘ στο διαγωνισμό του ICC –Paris

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον διαγωνισμό διαμεσολάβησης του ICC, που διοργανώθηκε στο Παρίσι 3-8 Φεβρουαρίου στην έδρα του ICC, με μια ομάδα φοιτητών της Νομικής  Σχολής στην οποία συμμετείχαν η Αγγελική Τζέκα, η Σοφία Σιδερίδου, η Αθηνά Τοπούζη και ο Χρήστος Παπαχαρίσης.  Coaches  της ομάδας ήταν...

Πρόταση για υποχρεωτική διαμεσολάβηση από τον ΔΣΑ

Πρόταση για υποχρεωτική διαμεσολάβηση από τον ΔΣΑ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνδιοργάνωσε την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με τον ΟΠΕΜΕΔ με τίτλο «Διαμεσολάβηση: κίνδυνος ή ευκαιρία για τον δικηγόρο;» Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή, του μεγαλύτερου δικηγορικού συλλόγου της χώρας που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων  στην έλλειψη θεσμικών κινήτρων που θα ωθήσουν τους διαδίκους στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και επεσήμανε ότι «η υιοθέτηση ενός υποχρεωτικού προσταδίου διαμεσολάβησης σε...

Προχωρά η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Προχωρά η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Όλα δείχνουν πως η διαμεσολάβηση προχωρά ως επιλογή για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Η επίλυση του προβλήματων των οφειλών προς τις τράπεζες επιχειρήθηκε και στο παρελθόν με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που στο νέο .κείμενο νόμου προβλέπεται η διαμεσολάβηση ως διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Δικαισούνης Σταύρος Κοντονής στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 ...

Αξιολόγηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52 για τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Αξιολόγηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52 για τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Η αξιολόγηση της Οδηγίας 2008/52 για τη διαμεσολάβηση δείχνει ότι, συνολικά, η διαμεσολάβηση έχει παράσχει προστιθέμενη αξία στην ΕΕ. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης των εθνικών νομοθετών σχετικά με τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, η εφαρμογή της οδηγίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στην νομοθεσία των διαφόρων κρατών μελών. Ωστόσο, εντοπίστηκαν ορισμένες δυσκολίες σχετικά με ...

Solutions in consumer disputes: better proposed or imposed?

Solutions in consumer disputes: better proposed or imposed?

The European Commission is making an effort to promote alternative dispute resolution for consumer disputes and the relevant European legislation is coming into force in the member states through the implementation of Directive 2013/11/EU and the adoption of Regulation (EU) 524/2013 on consumer ODR. The essence of this legislative initiative is to ensure...

Επίλυση Διασυνοριακής Διαφοράς με Ηλεκτρονική Διαμεσολάβηση

Επίλυση Διασυνοριακής Διαφοράς με Ηλεκτρονική Διαμεσολάβηση

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μια ακόμη ηλεκτρονική διαμεσολάβηση από το ADR point. Η υπόθεση αφορούσε διαφορά μεταξύ Ελλήνων μισθωτών και Μεσιτικής Εταιρίας στη Σκωτία. Το μισθωμένο ακίνητο δεν πληρούσε τους όρους μίσθωσης, είχε...

Το ADR point στο ADR European Forum της Μαδρίτης

Το ADR point στο ADR European Forum της Μαδρίτης

Το Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών ADR point συμμετείχε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 ως εισηγητής στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Μαδρίτης με αντικείμενο την εφαρμογή της Οδηγίας 2013/11 και του Κανονισμού 524/2013 για την εναλλακτική και ηλεκτρονική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών που διοργανώθηκε από την ADICAE υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών & Ισότητας, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη. Το φόρουμ περιελάμβανε μια πλούσια ατζέντα...

Έγραψαν τα blogs για την επίλυση καταναλωτικών διαφορών...

Έγραψαν τα blogs για την επίλυση καταναλωτικών διαφορών...

Η εναλλακτική - ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για εκατομύρια επιχιερήσεις και καταναλωτές. Το νέο πλαίσιο που άρχισε να λειτουργεί και στη χώρα μας παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή στη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε και το νέο Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών ADR point που αποτελεί πλέον μαζί με τον Συνήγορο του Καταναλωτή τους δύο ελληνικούς φορείς αρμόδιους για την επίλυση όλων των καταναλωτικών διαφορών. Δείτε ... 

Παρουσίαση του Κέντρου ADR point στην 81η ΔΕΘ

Παρουσίαση του Κέντρου ADR point στην 81η ΔΕΘ

Την πρώτη του παρουσίαση έκανε την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2015  το Κέντρο ADR point που αποτελεί επίσημο φορέα εναλλακτικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών εγκεκριμένο από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας,  Ανάπτυξης & Τουρισμού, είναι κοινοποιημένο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συμμετέχει ως φορέας επίλυσης στην νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών. Το Κέντρο ADR point αποτελεί...

Εναλλακτική & Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Εναλλακτική & Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση για επιχειρήσεις και καταναλωτές οργανώνει αύριο Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 στις 6 το απόγευμα στο περίπτερο 3 της ΔΕΘ το Υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα "Εναλλακτική - Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!" με αντικείμενο τη δυνατότητα επιχειρήσεων & καταναλωτών να...

Ηλεκτρονική επίλυση στα θέματα του διαζυγίου?

Ηλεκτρονική επίλυση στα θέματα του διαζυγίου?

Σε όσους ασχολούνται με την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών είναι γνωστό πως οι αγοραστές και πωλητές του eBay χρησιμοποιούν έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό  επίλυσης διαφορών ενσωματωμένο στο site μέσω του οποίου επιλύονται περίπου 60 εκατομμύρια διαφορές κάθε χρόνο! Ακόμη, πλατφόρμες ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών όπως η εφαρμογή YOUSTICE που εκπροσωπεί στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια το ODReurope αλλά και ...

Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών στο Facebook

Ηλεκτρονική Επίλυση Διαφορών στο Facebook

Λίγοι έχουν ίσως μάθει πως το Facebook βρέθηκε στο στόχαστρο οξύτατης κριτικής για την τη διεξαγωγή ενός πειράματος ψυχολογίας σε περίπου 700.000 χρήστες … χωρίς τη συγκατάθεση τους. Στη μελέτη, οι ερευνητές του Facebook ουσιαστικά χειραγώγησαν τις  διαθέσεις των χρηστών εκθέτοντάς τους σε…

Αλλάζει ο τρόπος που αγοράζουν οι καταναλωτές

Αλλάζει ο τρόπος που αγοράζουν οι καταναλωτές

Είναι γνωστό ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη online αγορά της Ευρώπης. Ότι εξελίξεις υπάρχουν εκεί, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Η αγορά αλλάζει και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Πρόσφατη έρευνα (UK 2015) τεκμηριώνει ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να συρρέουν στο διαδίκτυο για τις αγορές τους, με τη χρήση των κινητών να ...

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα ΗΕΔ της ΕΕ

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα ΗΕΔ της ΕΕ

Εγκαινίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα πλατφόρμα με την οποία οι καταναλωτές και οι έμποροι μπορούν να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές τους για αγορές που έγιναν στο διαδίκτυο. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών (ΗΕΔ) προσφέρει ένα ενιαίο σημείο εισόδου που επιτρέπει στους καταναλωτές και τους εμπόρους στην ΕΕ να...

european_parliament.jpg

Ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/11 για την Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 1421/9.7.2015) η Κοινή Υπουργική Απόφαση 70330οικ./9.7.2015, με την οποία η ελληνική νομοθεσία ενσωματώνει την Οδηγία 2013/11/ ΕΕ για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών.