Νέα

Προς αναβολή και τμηματικά η έναρξη εφαρμογής του νόμου για τη 2η ευκαιρία

Προς αναβολή και τμηματικά η έναρξη εφαρμογής του νόμου για τη 2η ευκαιρία

Σε τμηματική εφαρμογή του νέου νόμου για τη δεύτερη ευκαιρία (ν.4738/2020) προσανατολίζεται η κυβέρνηση καθώς διαπιστώνεται καθυστέρηση στην έκδοση των δεκάδων υπουργικών αποφάσεων οι οποίες είναι αναγκαίες για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο ενώ θα πρέπει να αναβαθμισθεί και να γίνει πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα στην οποία θα γίνονται οι αιτήσεις των δανειοληπτών. Η νέα ημερομηνία έναρξης φαίνεται να είναι η την 1η Απριλίου με το σκέλος του νόμου που  αναφέρεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και αφορά σε ειδικές διαδικασίες, όπου τα χρέη θα ρυθμίζονται αυτόματα, βάσει αλγορίθμου.

unnamed.jpg

Έρευνα του International Mediation Institute: Η Διαμεσολάβηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19

Ποιό είναι το μέλλον της διαμεσολάβησης κατά την διάρκεια της πανδημίας; Γίνετε και εσείς μέρος της παγκόσμιας αυτής έρευνας, τα τελικά αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2020. 

MEDIATION-1-1000x700.jpg

Υπουργός Δικαιοσύνης: Εξωδικαστική επίλυση του 15% των νέων υποθέσεων που εισάγονται στην αρχική υποχρεωτική συνεδρία!

Στα πλαίσια του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, μίλησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες εκ των οποίων και η διαμεσολάβηση του ν. 4640/2019.

website_image-copy-300x251.jpg

Γνωρίστε τον πρώτο διαδικτυακό διαγωνισμό διαμεσολάβησης!

Μπαίνοντας σε μία νέα εποχή, μία εποχή που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα διαδικτυακά εργαλεία για την ασφάλεια όλων μας, η International Academy of Dispute Resolution (INADR) προχωρά δυναμικά διοργανώνοντας τον πρώτο διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό διαμεσολάβησης.

rithmisi.jpg

Τρίμηνο πάγωμα δόσεων ρυθμίσεων νόμου Κατσέλη, Α' κατοικίας, Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Aναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση καταβολής δόσεων για ρυθμισμένες οι δανειακές υποχρεώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω του νόμου Κατσέλη, του Εξωδικαστικού Μηχανισμού και του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο λήγει στο τέλος του μήνα.

photo.PNG

Δείτε πως μπορεί μια σύγχρονη επιχείρηση να επιλύει διαφορές με καταναλωτές πελάτες της!

To ADR point έχει υποβάλλει επιτυχώς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσεις συγχρηματοδότησης  και διαχειρίζεται μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προώθηση της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

kokkina.jpg

Διαμεσολάβηση πριν από τα Δικαστήρια για διαφορές άνω των 30.000 ευρώ

Aπό τις 15 Μαρτίου για όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι εμπλεκόμενοι να ακολουθούν αρχικά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προτού καταλήξουν, εφόσον χρειαστεί, στις δικαστικές αίθουσες.

1.jpg

Διαμεσολάβηση πριν από τα Δικαστήρια από τις 15 Μαρτίου – Για ποιες υποθέσεις θα ισχύει

Από τις 15 Μαρτίου για όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι εμπλεκόμενοι να ακολουθούν αρχικά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προτού καταλήξουν, εφόσον χρειαστεί, στις δικαστικές αίθουσες.

rawpixel-648562-unsplash.jpg

Η διαμεσολάβηση ως ρήτρα σε συμφωνίες

Εισάγεται στην Σιγκαπούρη, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου (Law Society), η διαμεσολάβηση ως ρήτρα σε συμφωνίες συναλλαγών για θέματα ιδιοκτησίας.

INVITATION.jpg

Πρόσκληση του ADR point σε networking event για επιχειρήσεις

Το ADR point διοργανώνει τον Φεβρουάριο 2020 δύο networking brunches στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADR4ALL – HORIZON2020.

Στόχος είναι να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και να δημιουργηθούν ευκαιρίες συνεργασίας.

gavel-agreement-750x536.jpg

«Πρεμιέρα» για τη Διαμεσολάβηση

Με το νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει την υποχρεωτική προσφυγή στην εν λόγω διαδικασία για το σύνολο σχεδόν των αστικών και εμπορικών διαφορών, εκτιμάται ότι θα πάρουν μια «ανάσα» τα δικαστήρια.

vouli-2.jpg

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο της διαμεσολάβησης

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών παρέστη στην ακρόαση των φορέων στη συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση που διεξήχθη την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή των Ελλήνων.

vivlio.jpg

Προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών

Στα πλαίσια της εκδήλωσης της διαΝΕΟσις για την παρουσίαση της μελέτης-βιβλίου «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα» μίλησε μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

720_660495_54dad8e839-972a7d484886516e.jpg

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία η ενίσχυση του θεσμού της διαμεσολάβησης (video)

Στα πλαίσια της συζήτησης της Ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στον θεσμό της διαμεσολάβησης ενόψει της υποχρεωτικότητάς του τον Νοέμβριο του 2019.

b20a601f4e5046358206f21481520d66_1.jpg

Λύσεις μέσα από τη διαμεσολάβηση

Στα πλαίσια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κος Τσιάρας, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Δικαιοσύνη αλλά και τις δυνατότητες ταχύτερης απονομής της στην χώρα.

S_2.png

Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης : "...θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά υποχρεωτική διαμεσολάβηση πριν φτάσουμε στο δικαστήριο…"

Σε συνέντευξη του στην Εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ενόψει της πλήρους εφαρμογής της, τον Νοέμβριο του 2019 . 

Mediation_1.png

ΝΑΙ της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Το Δ.Σ. της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης υπό την προϋπόθεση πως αυτή θα στηρίζεται στις αρχές που έθεσε η απόφαση 34/28.06.2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

To ADR point στο Δίκτυο Διαμεσολαβητών των Μεσογειακών Χωρών

To ADR point στο Δίκτυο Διαμεσολαβητών των Μεσογειακών Χωρών

Το ADR point συμμετείχε με ηλεκτρονική παρουσίαση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι της Ιταλίας και μετά από πρόσκληση του Προέδρου του δικτύου Διαμεσολαβητών των Χωρών της Μεσογείου (http://www.mediatorimediterranei.org/) στο συνέδριο με θέμα...

Το ODReurope συμμετέχει στο παγκόσμιο συνέδριο ODR 2017 στο Παρίσι

Το ODReurope συμμετέχει στο παγκόσμιο συνέδριο ODR 2017 στο Παρίσι

To ODReurope συμμετέχει στo Συνέδριο Equal Access to Information & Justice  Online Dispute Resolution ODR-2017 το οποίο θα διεξαχθεί στο Παρίσι στις 12-13 Ιουνίου και διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαμεσολάβησης (IMI), το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) και το Εθνικό Κέντρο Τεχνολογίας & Επίλυσης Διαφορών (ODR.info) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικής διαφοράς μέσω της Ευρωπαϊκής Πλταφόρμας ODR

Ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικής διαφοράς μέσω της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας ODR

Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα επίλυσης διαφορών επιλύει ήδη τις πρώτες της υποθέσεις στην Ελλάδα. Ο καταναλωτής που κάνει αγορές online μπορεί να υποβάλλει την καταγγελία του μέσω της πλατφόρμας προς οποιοδήποτε προμηθευτή έχει την έδρα του στην ευρωπαϊκή ένωση προσκαλώντας τον να επιλύσει εξωδικαστικά το πρόβλημα που προέκυψε μέσω της παρουσίας ενός...

Διαμεσολάβηση σε διαφορά μεταξύ εταίρων

Διαμεσολάβηση σε διαφορά μεταξύ εταίρων

Ολοκληρώθηκε από το  ADR point μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση διαμεσολάβησης στις διαφορές μεταξύ εταίρων πολύ γνωστής εταιρίας της Θεσσαλονίκης της οποίας οι δύο κύριοι εταίροι (μέτοχοι 50% και μέλη του ΔΣ) είχαν εμπλακεί σε μια μεγάλη δικαστική διαμάχη με κατάθεση αγωγών, μηνύσεις, αλληλοκατηγορίες για κατάχρηση αλλά και εμπλοκή των εργαζομένων που...

Ο νέος νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Ο νέος νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος νόμος για τον Εξωδικαστικοό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών που απευθύνεται σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις να διαπραγματευτούν σε μια μόνο διαδικασία με το σύνολο των πιστωτών τους.

Ηλεκτρονική επίλυση διαφορών: 24.000 ευρωπαίοι καταναλωτές και e shops έλυσαν τις διαφορές τους online

Ηλεκτρονική επίλυση διαφορών: 24.000 ευρωπαίοι καταναλωτές και e shops έλυσαν τις διαφορές τους online

Πολύ ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τη χρήση της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών. Περισσότεροι από 24.000 ευρωπαίοι καταναλωτές χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα την πλατφόρμα για να επιλύσουν τη διαφορά τους με ευρωπαίους προμηθευτές σε μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ελάχιστο κόστος και υψηλή αποτελεσματικότητα.

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Νέος Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο

Ο Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο υπογράφεται την προσεχή Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Ο νέος κώδικας ορίζει τις γενικές αρχές και τους ελάχιστους κανόνες επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής συμπεριφοράς, που πρέπει να τηρούνται απέναντι στον καταναλωτή από τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Το ADR point χορηγός της Oμάδας Διαμεσολάβησης του ΑΠΘ στο διαγωνισμό του ICC –Paris

Το ADR point χορηγός της Oμάδας Διαμεσολάβησης του ΑΠΘ στο διαγωνισμό του ICC –Paris

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον διαγωνισμό διαμεσολάβησης του ICC, που διοργανώθηκε στο Παρίσι 3-8 Φεβρουαρίου στην έδρα του ICC, με μια ομάδα φοιτητών της Νομικής  Σχολής στην οποία συμμετείχαν η Αγγελική Τζέκα, η Σοφία Σιδερίδου, η Αθηνά Τοπούζη και ο Χρήστος Παπαχαρίσης.  Coaches  της ομάδας ήταν...

Προχωρά η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Προχωρά η ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων

Όλα δείχνουν πως η διαμεσολάβηση προχωρά ως επιλογή για την ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Η επίλυση του προβλήματων των οφειλών προς τις τράπεζες επιχειρήθηκε και στο παρελθόν με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι η πρώτη φορά ωστόσο που στο νέο .κείμενο νόμου προβλέπεται η διαμεσολάβηση ως διαδικασία ρύθμισης των οφειλών, Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Δικαισούνης Σταύρος Κοντονής στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 ...

Αξιολόγηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52 για τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Αξιολόγηση της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 2008/52 για τη ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Η αξιολόγηση της Οδηγίας 2008/52 για τη διαμεσολάβηση δείχνει ότι, συνολικά, η διαμεσολάβηση έχει παράσχει προστιθέμενη αξία στην ΕΕ. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης των εθνικών νομοθετών σχετικά με τα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης, η εφαρμογή της οδηγίας είχε σημαντικό αντίκτυπο στην νομοθεσία των διαφόρων κρατών μελών. Ωστόσο, εντοπίστηκαν ορισμένες δυσκολίες σχετικά με ...

Το ADR point στο ADR European Forum της Μαδρίτης

Το ADR point στο ADR European Forum της Μαδρίτης

Το Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών ADR point συμμετείχε την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 ως εισηγητής στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ της Μαδρίτης με αντικείμενο την εφαρμογή της Οδηγίας 2013/11 και του Κανονισμού 524/2013 για την εναλλακτική και ηλεκτρονική επίλυση των καταναλωτικών διαφορών που διοργανώθηκε από την ADICAE υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών & Ισότητας, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μαδρίτη. Το φόρουμ περιελάμβανε μια πλούσια ατζέντα...

Έγραψαν τα blogs για την επίλυση καταναλωτικών διαφορών...

Έγραψαν τα blogs για την επίλυση καταναλωτικών διαφορών...

Η εναλλακτική - ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για εκατομύρια επιχιερήσεις και καταναλωτές. Το νέο πλαίσιο που άρχισε να λειτουργεί και στη χώρα μας παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή στη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ, όπου παρουσιάστηκε και το νέο Κέντρο Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών ADR point που αποτελεί πλέον μαζί με τον Συνήγορο του Καταναλωτή τους δύο ελληνικούς φορείς αρμόδιους για την επίλυση όλων των καταναλωτικών διαφορών. Δείτε ... 

Ηλεκτρονική επίλυση στα θέματα του διαζυγίου?

Ηλεκτρονική επίλυση στα θέματα του διαζυγίου?

Σε όσους ασχολούνται με την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών είναι γνωστό πως οι αγοραστές και πωλητές του eBay χρησιμοποιούν έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό  επίλυσης διαφορών ενσωματωμένο στο site μέσω του οποίου επιλύονται περίπου 60 εκατομμύρια διαφορές κάθε χρόνο! Ακόμη, πλατφόρμες ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών όπως η εφαρμογή YOUSTICE που εκπροσωπεί στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια το ODReurope αλλά και ...

Αλλάζει ο τρόπος που αγοράζουν οι καταναλωτές

Αλλάζει ο τρόπος που αγοράζουν οι καταναλωτές

Είναι γνωστό ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι η μεγαλύτερη online αγορά της Ευρώπης. Ότι εξελίξεις υπάρχουν εκεί, αργά ή γρήγορα θα επηρεάσουν τις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Η αγορά αλλάζει και εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς. Πρόσφατη έρευνα (UK 2015) τεκμηριώνει ότι οι καταναλωτές συνεχίζουν να συρρέουν στο διαδίκτυο για τις αγορές τους, με τη χρήση των κινητών να ...

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα ΗΕΔ της ΕΕ

Πρεμιέρα για την πλατφόρμα ΗΕΔ της ΕΕ

Εγκαινίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη νέα πλατφόρμα με την οποία οι καταναλωτές και οι έμποροι μπορούν να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές τους για αγορές που έγιναν στο διαδίκτυο. Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής επίλυσης διαφορών (ΗΕΔ) προσφέρει ένα ενιαίο σημείο εισόδου που επιτρέπει στους καταναλωτές και τους εμπόρους στην ΕΕ να...

european_parliament.jpg

Ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2013/11 για την Εναλλακτική Επίλυση Καταναλωτικών Διαφορών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 1421/9.7.2015) η Κοινή Υπουργική Απόφαση 70330οικ./9.7.2015, με την οποία η ελληνική νομοθεσία ενσωματώνει την Οδηγία 2013/11/ ΕΕ για την εναλλακτική επίλυση καταναλωτικών διαφορών.