Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης : "...θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά υποχρεωτική διαμεσολάβηση πριν φτάσουμε στο δικαστήριο…"

S_2.png

Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης : "...θα υπάρξει νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά υποχρεωτική διαμεσολάβηση πριν φτάσουμε στο δικαστήριο…"

Σε συνέντευξη του στην Εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο Υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ενόψει της πλήρους εφαρμογής της, τον Νοέμβριο του 2019 . Ειδικότερα, ανέφερε πως σύμφωνα με διεθνείς δείκτες ένα από τα τρία μεγαλύτερα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο έχουν βιώσει οι περισσότεροι πολίτες της χώρας.

Ο Υπουργός στην συνέχεια αναφέρθηκε στο επικείμενο νομοσχέδιο που προβλέπει την εισαγωγή της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης πριν φτάσει μια υπόθεση στο δικαστήριο και το οποίο πρόκειται να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση άμεσα. Μάλιστα, το νομοσχέδιο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου 2019.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πριν δύο μέρη φτάσουν στην αγωγή και η υπόθεσή τους πάρει την δικαστική οδό, θα είναι υποχρεωτικό να βρεθούν με έναν διαπιστευμένο διαμεσολαβητή προκειμένου να εξαντλήσουν τις δυνατότητες ενός φιλικού διακανονισμού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, σε αυτή την φάση οι διαφορές που θα συμπεριλάβει ο νόμος αφορούν μόνον ιδιώτες και όχι διαφορές μεταξύ κράτους και ιδιωτών. Επισήμανε ακόμα πως η διαδικασία της διαμεσολάβησης δεν είναι μία διαδικασία αυστηρά δικαστηριακή, αλλά θα βασίζεται σε ευέλικτες και ταχείες διαδικασίες φέρνοντας σαν αποτέλεσμα μία πρώιμη εκκαθάριση, προκειμένου ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων να μην χρειαστεί να φτάσει καν στα δικαστήρια, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην αποσυμφόρησή τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στους διαμεσολαβητές οι οποίοι όπως διευκρίνισε θα είναι διαπιστευμένοι από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ανήκουν σε διαφορετικές επιστημονικές ειδικότητες όπως για παράδειγμα διαμεσολαβητές-μηχανικοί για χωροταξικές, οικοδομικές ή παρόμοιες διαφορές κλπ.

Παρακολουθήστε την συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας στο παρακάτω link: https://youtu.be/U908I0vsHUs?t=929