Διαμεσολάβηση πριν από τα Δικαστήρια από τις 15 Μαρτίου – Για ποιες υποθέσεις θα ισχύει
Από τις 15 Μαρτίου για όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει υποχρεωτικά οι εμπλεκόμενοι να ακολουθούν αρχικά τη διαδικασία της διαμεσολάβησης προτού καταλήξουν, εφόσον χρειαστεί, στις δικαστικές αίθουσες.
Με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να «βγουν» εκτός δικαστικών αιθουσών δεκάδες υποθέσεις διαφορών, ανάμεσά τους και υποθέσεις που αφορούν κόκκινα δάνεια, για τις οποίες μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς να χρειάζεται η δικαστική διαδικασία, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων κρατάει αρκετά χρόνια.
Έτσι, πλέον είναι υποχρεωτικό το στάδιο της συνάντησης των μερών με τους δικηγόρους τους ενώπιον του διαμεσολαβητή, με σκοπό να εξετάσουν αν η συγκεκριμένη διαφορά τους μπορεί να επιλυθεί εξωδικαστικά. Το επόμενο διάστημα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει προτού καταφύγουν στο δικαστήριο για την επίλυση της όποιας διαφοράς τους να απευθυνθούν σε διαμεσολαβητή, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν ώστε εξωδικαστικά να αναζητήσουν λύση στην υπόθεσή τους.
Στόχος της κυβέρνησης, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους ψήφισε τον σχετικό νόμο, είναι σε βάθος χρόνου να φτάνουν στις αίθουσες των αρμόδιων δικαστηρίων οι 10 στις 100 υποθέσεις διαφορών, καθώς όπως εκτιμούν τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των τραπεζών μια τέτοια εξέλιξη θα απελευθερώσει το δικαστικό σύστημα και θα επιταχύνει τις διαδικασίες του, ώστε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με σύνθετες υποθέσεις που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό δυσκολίας.
Πηγή: CNN Greece - Οικονομία