Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο της διαμεσολάβησης

vouli-2.jpg

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών στη Βουλή για το νέο νομοσχέδιο της διαμεσολάβησης

Μετά από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών παρέστη στην ακρόαση των φορέων στη συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση που διεξήχθη την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.


Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Διαμεσολαβητών κ. Πέτρος Ζουρδούμης τόνισε πως ο νέος νόμος για τη διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις είναι ένας καλογραμμένος νόμος που επιφέρει χρήσιμες και λειτουργικές τροποποιήσεις στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, εισάγει την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης σε ένα ευρύ πεδίο διαφορών ενώ περιλαμβάνει διατάξεις που εκσυγχρονίζουν όλο το πλαίσιο κατάρτισης διαμεσολαβητών και εποπτείας του θεσμού. 

Μίλησε ακόμη για τη διεθνή τάση αποδικαστηριοποίησης και για τις ευεργετικές συνέπειες της διαμεσολάβησης στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις αλλά και στη δικαιοσύνη. Ο κ. Ζουρδούμης πρότεινε νομοτεχνικές βελτιώσεις σε σημεία του σχεδίου, πρότεινε την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την μαζικότερη εφαρμογή του θεσμού και ζήτησε την ένταξη των διαφορών από τραπεζικές οφειλές (κόκκινα δάνεια) στη διαδικασία της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του παρουσίασε σημεία της έρευνας κοινού που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Διαμεσολαβητών στο διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2019 τα οποία όπως τόνισε επιβεβαιώνουν το αίτημα της κοινωνίας για εξωδικαστικές λύσεις και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν την ορθή κατεύθυνση του νέου νόμου.