Προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών

vivlio.jpg

Προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού οι εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών

Στα πλαίσια της εκδήλωσης της διαΝΕΟσις για την παρουσίαση της μελέτης-βιβλίου «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα: Προτάσεις για ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα» μίλησε μεταξύ άλλων και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.


Συγκεκριμένα ο Υπουργός μίλησε για την μεθοδική υλοποίηση προτάσεων της διαΝΕΟσις που αφορούν πέντε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής δικαιοσύνης · τον τομέα χωροταξίας των δικαστηρίων στην Ελλάδα, την χρήση τεχνολογικών μέσων για την απλοποίηση του δικαστικού έργου, την δικαστική εκπαίδευση, την στελέχωση δικαστηρίων με δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και την ενίσχυση των διαθέσιμων εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών.

Μάλιστα, σημείωσε ότι στην κατεύθυνση των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα το νέο νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση, το οποίο είχε τεθεί στη δημόσια διαβούλευση από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2019. Ο Υπουργός ακόμα υπογράμμισε ότι στόχος δεν είναι απλά να προστεθεί ένας ακόμη εξωδικαστικός τρόπος επίλυσης διαφορών, αλλά να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα αποτελεί ένα φιλικό και αποτελεσματικό εργαλείο, το οποίο θα επιλέγουν συνειδητά οι πολίτες, ώστε να επιλύονται και να αποκαθιστούνται ομαλά οι  διαφορές τους, μειώνοντας ταυτόχρονα την τεράστια δικαστική ύλη που συσσωρεύεται σήμερα στα δικαστήρια της χώρας. Ακόμα, σχολίασε ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης δεν πρέπει να είναι ένας απρόσιτος και αναποτελεσματικός θεσμός αλλά αντιθέτως  πρόκειται να επηρεάσει θετικά την γενικότερη μεταβολή της δικαιϊκής κουλτούρας για την επίλυση διαφορών, τονίζοντας μάλιστα τον προσιτό και οικονομικό του χαρακτήρα.

Τόνισε ακόμα, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΔΣΘ, ότι μία μεταρρύθμιση προκειμένου να πετύχει χρειάζεται να έχει υποστηρικτές τους βασικούς συντελεστές της λειτουργίας της δικαιοσύνης, όπως τους δικηγόρους. Έτσι υπογράμμισε ότι, η πλειοψηφία των ΔΣ στην χώρα αποτελούν χώρους «όπου βρίσκει κανείς την πραγματική απάντηση και την πραγματική διάθεσή να προωθήσουμε στο δικαιϊκό σύστημα της πατρίδος μας, μία μεταρρύθμιση την οποία ουσιαστικά έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες».

Τέλος, δανειζόμενος μια φράση της πρόσκλησης της εκδήλωσης της διαΝΕΟσις, ανέφερε πως τα προβλήματα του δικαστικού συστήματος αποτελούν σημαντικά εμπόδια όχι μόνο για την κοινωνική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την καθημερινότητα των πολιτών.

Αξίζει να τονισθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις «Η Δικαιοσύνη στην  Ελλάδα»  η επίλυση διαφορών στα πολιτικά δικαστήρια χρειάζεται  περισσότερες ημέρες από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ τα πρωτοβάθμια διοικητικά δικαστήρια της χώρας έχουν τις περισσότερες εκκρεμείς υποθέσεις από όλες τις χώρες της Ένωσης. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια έρευνα ο αριθμός εκκρεμών διοικητικών διαφορών ανά 100 κατοίκους φτάνει το 2,2 στην χώρα μας, ενώ σε άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία το ποσοστό είναι 0,1, στην Ισπανία 0,3 και στην Πορτογαλία 0,7.

Δείτε την ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στο παρακάτω απόσπασμα του Thesstoday: https://bit.ly/2Nplc15