Αστικές/Εμπορικές Διαφορές


Ο νόμος της διαμεσολάβησης

Μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα, ο μοναδικός τρόπος επίλυσης μιας διαφοράς μεταξύ δύο μερών ήταν η προσφυγή στη δικαιοσύνη. Αυτό συνεπάγονταν αρκετά χρόνια αντιδικίας, υψηλό κόστος και κακές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Μετά την ψήφιση του νόμου 4640/2019 τα μέρη μιας διαφοράς έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν διαφορές ιδιωτικού δικαίου με τη βοήθεια ενός αμερόληπτου και ουδέτερου τρίτου προσώπου, του διαμεσολαβητή με μια διαδικασία απλή, σύντομη (λύση ακόμη και σε μια μέρα ανάλογα με τη φύση της διαφοράς) και με μικρό κόστος (περίπου το 1/6 του κόστους της δικαστικής διαμάχης.)


Αστικές διαφορές

Θα ακούσετε συχνά να αναφέρεται πως η διαμεσολάβηση μπορεί να επιλύσει αστικές διαφορές. Στον όρο αυτό περιλαμβάνονται οι περισσότερες διαφορές από τις καθημερινές μας συναλλαγές. Για παράδειγμα εμπορικές, τραπεζικές, ασφαλιστικές, οικονομικές, κληρονομικές, εργασιακές, κτηματικές, ιατρικής ευθύνης, οικογενειακές, μισθωτικές, κατασκευαστικές, πνευματικής ιδιοκτησίας και πολλές άλλες.    


Εμπορικές διαφορές

Είναι οι συχνότερες σε εμφάνιση διαφορές και προκύπτουν από εκατομμύρια καθημερινές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών. Μπορεί να είναι διαφορές οικονομικού αντικειμένου, προθεσμιών παράδοσης, ελαττωματικότητας προϊόντων, συμφωνιών αποκλειστικότητας, αθέτησης πληρωμής, ανεξόφλητων υπολοίπων και να προέρχονται από αναρίθμητες άλλες αιτίες.


Επίλυση με διαμεσολάβηση

Η διαμεσολάβηση αποτελεί ένα εξαιρετικό τρόπο επίλυσης αυτών των διαφορών. Κύριο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα άμεσης λύσης και συνέχισης της εμπορικής σχέσης των μερών. Η διαμεσολάβηση σε αυτό το πεδίο διαφορών αποκτά ιδιαίτερη αξία όταν αφορά σε διαφορές που προκύπτουν από διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, υπερβαίνοντας σε μεγάλο βαθμό πολύπλοκα ζητήματα νομικής ερμηνείας και δικαιοδοσίας, ενώ η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης επιλύει και ζητήματα χρόνου, κόστους και μετακινήσεων των μερών.     


Πλεονεκτήματα & Κανόνες Διαδικασίας

Σκεφτήκαμε να κάνουμε ευκολότερη για εσάς την πρόσβαση σε δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για τη διαμεσολάβηση. Στα πλεονεκτήματα της διαμεσολάβησης (πράσινο εικονίδιο) και στους Κανόνες Διαδικασίας της διαμεσολάβησης (μπλε εικονίδιο). Με ένα απλό κλικ...

     

                    ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ                 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ


Πρόγραμμα freepoint

Στο ADR point πιστεύουμε στη δύναμη της διαμεσολάβησης. Θεωρούμε λοιπόν πως είναι  σημαντικό να δώσουμε τη δυνατότητα στα μέρη μιας διαφοράς να ενημερωθούν αλλά και να γνωρίσουν τη διαδικασία πριν αποφασίσουν να τη χρησιμοποιήσουν. Για αυτό φτιάξαμε το πρόγραμμα freepoint

freepoint 

Με βάση το πρόγραμμα freepoint το ADR point ορίζει τη συνάντηση των δύο μερών σε μια από τις αίθουσες διαμεσολάβησης του ADR point. Εκεί, ένας διαπιστευμένος διαμεσολαβητής συζητά με  τα μέρη και τους εξηγεί πως μπορούν να επιλύσουν τη διαφορά τους με διαμεσολάβηση, αποφεύγοντας τα δικαστήρια. Στο τέλος της ενημερωτικής συνάντησης τα μέρη είναι ελεύθερα να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον τρόπο επίλυσης της διαφοράς τους.  Κι όλα αυτά εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Το μόνο που διέθεσαν τα μέρη ήταν λίγο χρόνο για να γνωρίσουν τη διαμεσολάβηση.

Το πρόγραμμα που έχει μεγάλη αποδοχή, δίνει μια εξαιρετική ευκαιρία σε πολίτες και επιχειρήσεις να γνωρίσουν έναν άλλο τρόπο επίλυσης διαφορών. Αν τον επιλέξουν, ανοίγεται μπροστά τους ένας νέος κόσμος σημαντικών πλεονεκτημάτων. Αν δεν τον επιλέξουν .... τα δικαστήρια είναι πάντα εκεί!       


Ρωτήστε το ADR point

Καθημερινά προκύπτουν εκατοντάδες αστικές και εμπορικές διαφορές. Όλες με τα δικά τους γεγονότα, διαφορετικά μέρη, ξεχωριστά οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαφορά σας μπορείτε να κάνετε κλικ στο παρακάτω εικονίδιο, να συμπληρώσετε και να μας στείλετε τη σχετική φόρμα.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΠερισσότερες πληροφορίες

Αν υπάρχει, ωστόσο, κάτι που δεν καταλαβαίνετε ή θέλετε κάποια επιπλέον διευκρίνιση, επικοινωνήστε μαζί μας με έναν από τους πολλούς τρόπους που έχουμε στη διάθεσή σας.